Tomas Berdych

Op 22 juni 2010 begon de 124e editie van het Grand Slam toernooi van Wimbledon. Een van de outsiders was de Tsjech Tomas Berdych.

Tomas Berdych

Tomas Berdych werd op 17 september 1985 in Valasske Mezirici in Tsjechië geboren. In 2010 stond hij op de 13e plaats van de ATP lijst, en was op het toernooi van Wimbledon als 12e geplaatst.

De weg naar de finale

In de eerste ronde moest Berdych het opnemen tegen Andrej Goloebev uit Rusland, het werd een eenvoudige overwinning met 7-6 6-2 6-2. Vervolgens ontmoette hij de Duitser Benjamin Becker in de tweede ronde, met een 3-0 overwinning in sets plaatste hij zich voor de derde ronde. In de derde ronde was de Oezbeek Denis Istomin zijn tegenstander, het werd een zwaarbevochten overwinning met 3-2. In de vierde set moet hij het opnieuw opnemen tegen een Duitser, Daniel Brands, maar door een 3-1 overwinning plaatste de Tsjech zich voor de kwartfinale. In de kwartfinale moest hij spelen tegen de nummer één van de wereld, en van de plaatsingslijst Roger Federer. Met een 3-1 overwinning wist Tomas Berdych zich te plaatsen voor de halve finale, daar wachtte de als derde geplaatste Serviër Novak Djokovic, maar Berdych was een maatje te groot met 6-3 6-7 3en 6-3 stond hij in de finale van Wimbledon.

De finale

In de finale was de man van Mallorca Rafael Nadal zijn tegenstander. Maar “de Koning van het gravel” zoals Nadal ook wel wordt genoemd, was ook de koning van het gras, met een 3-0 (6-3 7-5 6-4) overwinning ging de zege naar de Spanjaard. Tomas Berdych kon terugzien op een goed toernooi. Mede door zijn tweede plaats op Wimbledon klom hij op de ATP lijst naar een top tien plaats.